Ga op ontdekking!
 • Meer info
  Mariastraat 36a, 8000 Brugge

  Met een mix aan archeologische vondsten, replica's en reconstructies haalt het museum archeologie uit haar puur wetenschappelijke context. Het toont dat ze de studie is van de mens in zijn omgeving door de tijd heen. Daarbij komen aspecten aan bod als landschap en milieu en hoe de mens daarmee omgaat, er woont, zijn doden begraaft of voedsel produceert. Via een uitgestippeld parcours wandel je van prehistorie naar late middeleeuwen. Leuke opdrachten geven zelfs de jongsten inzicht in het archeologische proces. Ze trekken erop uit met Pol De Mol.

 • Meer info
  Bijlokesite - Godshuizenlaan 2, 9000 Gent

  Gent is van alle tijden en dat geldt ook voor het Gentse Stadsmuseum: onmiskenbaar eigentijds tegen een unieke historische achtergrond. Het STAM vertelt het verhaal van Gent aan de hand van tot de verbeelding sprekende collectiestukken en interactieve multimedia. Verleden, heden en toekomst van de stad worden er helder en boeiend voorgesteld, van middeleeuwse metropool tot stad van kennis en cultuur. De gerestaureerde Bijlokeabdij als schitterende locatie, een enorme luchtfoto op een lichtgevende glazen vloer, witte LEGOtorens die uitnodigen tot meebouwen… Het STAM verrast met inhoud én presentatie - in een onvergetelijke reis door de tijd ontdek je wat Gent nu precies tot Gent maakt. Met tijdelijke tentoonstellingen onderzoekt het STAM wat een stad tot stad maakt.

 • Meer info
  Kruineikestraat 5a, 3150 Tildonk

  In het voormalige Ursulinenklooster in Tildonk beschrijven twaalf persoonlijke verhalen, foto’s en voorwerpen het dagelijkse leven in Vlaams-Brabant tijdens de Eerste Wereldoorlog. Verwacht een boeiende, interactieve ervaring.

 • Meer info
  Delaerestraat 33, 8800 Roeselare

  Welkom in Roeselare!

  Roeselare ligt in het hart van West-Vlaanderen. Meer, het is – letterlijk en figuurlijk – het kloppende hart van de provincie.

  Roeselare is een trendy winkelstad waar het aangenaam vertoeven is. Heerlijk flaneren in een van de grootste shoppingcentra in openlucht met winkels en boetieks met voor elk wat wils, genieten van de hartelijkheid van de inwoners met hun eigen pittig dialect, zich laten boeien door de vele evenementen zoals de Winkelnacht, de Batjes of de kerstmarkt, dwalen langs de bezienswaardigheden en natuurlijk tot rust komen op een terrasje of napraten aan een tafel vol culinaire verwennerij. De regio Roeselare is niet voor niets de groentetuin van Europa. Alles gebeurt hier met smaak.

  Maar Roeselare is meer dan shoppen, wandelen, lekker eten en drinken. Het is ook een wielerstad. Met wereldkampioenen als Jean-Pierre Monseré, Freddy Maertens en de eerste Belgische winnaar van de Tour de France Odiel Defraeye vertaalt zich vandaag in heel wat fietsroutes en knooppunten, het Natourcriterium, het Wielermuseum, de start van Dwars door Vlaanderen en de fietsvierdaagse West-Vlaanderens Mooiste. Een breed aanbod dat zowel recreatieve fietsers als renners doet dromen van meer.

  Door zijn ligging is Roeselare de ideale uitvalsbasis om West-Vlaanderen te verkennen. Brugge of Kortrijk zijn amper een half uur verwijderd en vlot bereikbaar met auto, trein, bus of zelfs fiets. Ontdek Roeselare op je eigen manier, in groep of individueel. Roeselare ontvangt je graag met open armen.

 • Meer info
  Museumkwartier (Vrijthof) 2, 3700 Tongeren

  Topstukken in het Teseum

  In het Teseum schittert de eeuwenoude kerkschat van Tongeren meer dan ooit. We spreken over een van de rijkste en oudste collecties van de Lage Landen. Uniek, met een aantal topstukken die pronken op de Vlaamse topstukkenlijst. De collectie omvat kunstobjecten van de 6de tot en met de 20ste eeuw.

  De moderne scenografie neemt de bezoeker mee voor een unieke museumbeleving. Vanuit de voormalige kapittelzaal stap je in een boeiend verhaal dat zich uitstrekt over de romaanse toren en de zolder van de kloostergang. Muzikale intermezzo’s nemen je mee naar het muziekleven van het middeleeuwse Tongeren.

  Na het museumbezoek kan je aangenaam vertoeven in de sfeervolle kloostertuin- en gang.

 • Meer info
  Stationsplein 8, 9990 Maldegem

  Maldegem bezit een charmant station uit 1862, beschermd als monument, en uitgebouwd tot een uniek centrum met stoomlocomotieven en andere oude treinen. Stoomcentrum Maldegem is een ‘levend museum’

  Aan boord van parels van industriële archeologie keer je puffend en stomend 50 jaar terug in de tijd, op houten banken of in de pluchen eersteklascoupé van weleer.

  Naast de ‘grote trein’, is er ook een smalspoor, met open wagonnetjes, ideaal voor de kinderen.

  In het bioscooprijtuig kan je kijken naar een film over de treinen van vroeger.

  Op de trein kan je uitblazen bij een biertje of frisdrank, u wordt ter plaatse bediend! In het Stoomcentrum ben je zeker een halve dag zoet!

  Van 1 mei tot en met 25 september wordt er op zon- en feestdagen gereden.In juli en augustus rijdt de trein ook op woensdag. Op aanvraag rijdt de stoomtrein voor groepen het hele jaar door!

  Raadpleeg de website voor de juiste dienstregeling van de treinen.

  Het Stoomcentrum organiseert jaarlijkse evenementen:

  Stoomtreinfestival: 30/04 en 01/05; Thomas De Stoomlocomotief: 03/09 en 04/09; Sinterklaastreinen: eind november en begin december.

 • Meer info
  Kasteelstraat 40, 1750 Lennik

  Net buiten Brussel, maar middenin de glooiende heuvels van het Pajottenland, troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling op het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. U dwaalt hier door historiserende interieurs en ontdekt wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten.

  Een bezoek aan het kasteel prikkelt al uw zintuigen. We streven ernaar onze bezoekers een beklijvende ervaring te bieden. Verrassende tentoonstellingen waarin historisch erfgoed op een creatieve manier ‘vertaald’ wordt naar vandaag, dompelen u onder in steeds wisselende decors. Ook concerten en evenementen zorgen ervoor dat hier altijd iets te beleven valt. Onze website en nieuwsbrieven informeren u uitgebreid over onze activiteiten.

  In het kasteel vindt u verder een bibliotheek en een archief (beide toegankelijk op afspraak), een museumshop en een regionaal bezoekerscentrum.

  Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

 • Meer info
  Prins Albertlaan 5, 8870 Izegem

  Op de prachtige art deco site Eperon d'Or, een voormalige schoenfabriek, stap je doorheen de industriële geschiedenis van Izegem. De 'bustels en skoen' vormen er uiteraard de hoofdbrok maar ook de industrialisatie in zijn geheel komt aan bod en bovendien wat dit met mensen deed.

  Tijdens een bezoek aan de borstelafdeling van Eperon d’Or wordt het allemaal glashelder. Aan de hand van de statige borstelbaronnen slenter je door de geschiedenis van de Izegemse én de mondiale borstelindustrie. Je leert over de groei en bloei, over het vakmanschap en over de evoluties in latere jaren. Daarbij val je gegarandeerd van de ene verbazing in de andere. In de fabriekshal maak je vervolgens kennis met de technische kant van de hele zaak. Een reeks nog werkende machines biedt daar een overzicht van de technische evolutie van het einde van de 19de eeuw tot het jaar 1970. Ondertussen kun je ook uitgebreid voelen aan bekende én minder bekende grondstoffen.

  Izegem staat sinds jaar en dag bekend als de Belgische schoenenstad bij uitstek. En dat zal je na je passage door de schoenenafdeling van Eperon d’Or nooit meer vergeten.De stempel ‘Chaussure d’Iseghem’ was vroeger een gegeerd keurmerk en de stad heeft zijn rijkdom voor een groot stuk te danken aan de creativiteit en de ondernemingszin van de schoennijverheid. In Eperon d’Or, trouwens zelf een gerestaureerde art deco-schoenfabriek, schetsen we het verhaal van die nijverheid. Een reeks fijne topstukken, zoals de laarzen van Koning Willem I of het betoverende handwerk uit de Eperon d’Or-lijn, tonen aan dat schoenmakerij dikwijls balanceert op de grens tussen ambacht en kunst. In de achterliggende fabriekshal stap je even terug in de tijd. Aan de hand van een complete productielijn kun je daar zien hoe schoenen gemaakt werden in de jaren 1950. Elders maak je van dichtbij kennis met het brede gamma aan leersoorten.

  Wist je trouwens dat de grootst bewaarde stoommachine van het land in Izegem staat?Het zit zo. Op het eind van de 19de eeuw liet het stadsbestuur een eigen centrale bouwen om Izegem te kunnen voorzien van stroom. Dat was een gewaagd project. Zo gewaagd zelfs, dat de toenmalige prins Albert de centrale persoonlijk kwam inhuldigen in 1901. Maar ook daarna bleven de Izegemse ingenieurs niet stilzitten. De installatie werd gestaag uitgebouwd en in 1936 werd er een nog nieuwe stoommachine geïnstalleerd. Een kolos van 110 ton. En die kun je vandaag de dag nog steeds bewonderen. De machine moet natuurlijk geen elektriciteit meer leveren. Maar ze kan wel nog draaien en op die manier biedt ze een unieke inkijk in de wereld van stoom en stroom.

 • Meer info
  Marktplein 5, 3550 Heusden-Zolder

  Hoe geraakten mijnwerkers down under en hoe slaagden ze erin om op 800 m diepte (!) te kunnen ademen? Benieuwd hoe perslucht werd gemaakt om machines aan te drijven? Altijd al eens willen weten hoe het voelt om in een oneindige schacht te staan, of je niet meer te kunnen oriënteren in het donker? ZLDR LUCHTFABRIEK neemt je mee doorheen dit grootse ophaalmachinegebouw. Volg de stapstenen en neem een duik in het verleden.Ervaar aan den lijve de lichtkunstwerken van lichtkunstenaar Jaap Van den Elzen.

  Kom je op de tweede of vierde woensdagnamiddag van de maand kun je op het marktplein van 12 tot 17 ook de multiculturele markt meepikken. Deze markt met meer dan 170 standhouders is een begrip in Limburg en omstreken. Met zijn specifiek en divers aanbod van onder meer exotische etenswaren, stoffen en gordijnen is de markt één van de grootste van Limburg.  Occasioneel is er ook een thema markt.  

   

 • Meer info
  Steenbrugsestraat 26, 8210 Loppem

  In de groene rand rond Brugge ligt Loppem met het neogotische kasteel van Loppem.

  Dit 19de-eeuwse kasteel, temidden van een prachtige Engelse landschapstuin met authentieke doolhof speelde een prominente rol in de Belgische geschiedenis.

  In oktober 1918, tijdens de bevrijding na WO I, nam koning Albert I zijn intrek in Loppem. Een maand later werd daar ‘de regering van Loppem’ - de allereerste tripartite - gevormd.

  Zowel de architectuur als de oorspronkelijke inrichting van het kasteel zijn uitzonderlijk goed bewaard.
  Er is een prachtige kunstcollectie te bewonderen. Opmerkelijk zijn onder meer de muurschilderingen met onderschriften door dichter Guido Gezelle.