Ga op ontdekking!
 • Meer info
  Kerkstraat 16, 3111 Wezemaal (Rotselaar)

  Gelegen in een neogotisch gebouw in het hart van wijndorp Wezemaal, zowat aan de voet van de Wijngaardberg. In de tentoonstellingsruimte ontdek je hoe het heuvelachtige landschap van het Hageland is ontstaan, welke druiven hier groeien en waar je de wijngaarden vindt. De maquette van de Wijngaardberg geeft je alvast een voorsmaakje. Bekijk de film en laat de wijnbouwers zelf je vertellen over hun passie. Klik dan op de tablets voor inspiratie voor wandelingen, fietstochten en een pak heerlijke wijnrecepten.

 • Meer info
  Marktplein 5, 3550 Heusden-Zolder

  Hoe geraakten mijnwerkers down under en hoe slaagden ze erin om op 800 m diepte (!) te kunnen ademen? Benieuwd hoe perslucht werd gemaakt om machines aan te drijven? Altijd al eens willen weten hoe het voelt om in een oneindige schacht te staan, of je niet meer te kunnen oriënteren in het donker? ZLDR LUCHTFABRIEK neemt je mee doorheen dit grootse ophaalmachinegebouw. Volg de stapstenen en neem een duik in het verleden.Ervaar aan den lijve de lichtkunstwerken van lichtkunstenaar Jaap Van den Elzen.

  Kom je op de tweede of vierde woensdagnamiddag van de maand kun je op het marktplein van 12 tot 17 ook de multiculturele markt meepikken. Deze markt met meer dan 170 standhouders is een begrip in Limburg en omstreken. Met zijn specifiek en divers aanbod van onder meer exotische etenswaren, stoffen en gordijnen is de markt één van de grootste van Limburg.  Occasioneel is er ook een thema markt.  

   

 • Meer info
  Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen

  Volkssterrenwacht Mira is in de loop der jaren uitgegroeid tot een echte aantrekkingspool voor al wie interesse heeft in wat er zich in het heelal afspeelt en ontvangt ieder jaar vele duizenden bezoekers, zowel in groepsbezoeken als tijdens opendeurdagen of tijdens de openingsuren voor individuele bezoekers. De sterrenwacht beschikt over een uitgebreide tentoonstellings- en experimenteerruimte, verscheidene multimediazalen en wellicht het uitgebreidste astronomische instrumentarium van een Belgische volkssterrenwacht, met twee vaste telescoopkoepels, een vast opgestelde zonnetelescoop en een hele verzameling grote en kleine verplaatsbare instrumenten. Ook een weerstation ontbreekt niet. U kan dit instrumentarium ook bekijken via onze virtuele rondleiding.

   

   

 • Meer info
  Iepersteenweg 56, 8600 Diksmuide - Woumen

  Het Provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart is gelegen aan de rand van de overstroombare  IJzervallei te Woumen (Diksmuide), ondergebracht in een kasteel en omgeven door een fraai park.  Het vormt niet alleen de toegangspoort tot het aangrenzend natuurreservaat beheerd door Natuurpunt, maar ook van de achterliggende uitgestrekte IJzerbroeken, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

  Verrassend waterrijk in heden en verleden...

  In het bezoekerscentrum kom je heel  wat te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei. Niet alleen fauna en flora van natte gras- en rietlanden komen hierbij in beeld maar ook Plan Otter en de drinkwatervoorziening krijgen een prominente plaats in het verhaal.  Terwijl  in de wandelgangen een uitgebreide collectie opgezette dieren kunnen bewonderd worden, hangt in de Kamer van de baron de sfeer van het verleden.  Regelmatig zijn er tijdelijke thematentoonstellingen.   Naast het bezoekerscentrum bevinden zich in het kasteel ook de kantoren van Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap IJzer- en Polder.

  Voor elk wat wils...

  Aan de balie vind je meer info over de mogelijke activiteiten voor individuen, gezinnen, groepen en scholen.  Je kan er ook terecht voor de beste locaties om vogels te spotten of de mooiste fiets- en wandelmogelijkheden in de regio.  Er is o.m. elke eerste zondagnamiddag  van de maand (14u30) een begeleide wandeling vanuit het bezoekerscentrum.  Meer info over het onderwijsaanbod kan je vinden op www.west-vlaanderen.be/bezoekerscentra.   Bij de onthaalmedewerker kan je ook een drankje verkrijgen.  Picknicktafels staan ter beschikking op het terras met zicht op het reservaat.

  Toegankelijkheid...

  Rolstoelgebruikers kunnen het gelijkvloers en de kelderverdieping van het  centrum bezoeken, alsook gebruik maken van een groot deel van de wandelpaden in het kasteelpark en het natuurgebied met aangepast kijkplatform.

  Via het bewegwijzerde Blankaartpad (9,6km) krijg je de mooiste indrukken van het gebied langs vooral zeer onverharde wegen waarbij laarzen meestal geen overbodige luxe betekenen.  Ongeveer halfweg is er de boerderij 't Madeliefje voor een drankje of een ijsje.

 • Meer info
  Pley 13, 3798 's-Gravenvoeren

  De Voerstreek groepeert 6 kleine dorpjes: van west naar oost: Moelingen, ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal. Op een totale oppervlakte van 50 vierkante kilometer wonen ongeveer 4100 inwoners.

  De Voerstreek, adembenemende landschappen, beschermde natuurgebieden, kerken, kastelen en boerderijen, vakwerkhuizen, veldkruisen en kapellen, het spoorwegviaduct afgewisseld met fauna en flora maken deze streek zo speciaal. 125 km aan bewegwijzerde wandelpaden laten je de streek te voet ontdekken. Hou je van flinke kuitenbijters of avontuurlijke mountainbikeroutes? Doorkruis de Voerstreek dan zeker op de pedalen.

  De Voerstreek is de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de eurgio of de wijdere omgeving, denk hierbij aan de cultuursteden Maastricht, Tongeren, Luik en Aken. Ook de wijdere omgeving zoals de Hoge Venen en de Ardennen liggen vlakbij.

  Toerisme Voerstreek is 7/7 geopend en beschikt over een hele waaier aan wandel- en fietskaarten. Informatieve brochures van de Voerstreek en de Euregio.

  Start je bezoek aan deze prachtige streek in het Bezoekerscentrum Voerstreek, dé ideale springplank voor een kort of langer verblijf in deze prachtige streek.

 • Meer info
  Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen

  De Mechelse heide is 1 van de 6 toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Ontdek de uitgestrekte natuur en geniet van prachtige vergezichten, paars fluwelen heide en indrukwekkende voormalige grindgroeves. Elk seizoen ontleent zijn kleuren aan de Mechelse heide. Beleef urenlang wandelplezier, individueel of met een Ranger.

  Toerisme Maasmechelen

  Naast allerhande informatie over de streek, kan je bij Toerisme Maasmechelen ook terecht in de interactieve ruimte. Via een gratis audio-guide krijg je interessante verhalen te horen over het mijnverleden, de maasdorpen, het Nationaal Park Hoge Kempen.
  Jong en oud kunnen het Maasland verkennen op een ludieke en speelse manier. (Toerisme Maasmechelen, Zetellaan 35, 3630 Maasmechelen)

 • Meer info
  Boechoutlaan 10, 1020 Brussel

  Het Universum in het hart van de stad!
  Ontdek de wonderen van de sterrenhemel, geprojecteerd op een scherm van 360° met een diameter van 23 m. In het Planetarium kunt u de lancering van een raket bijwonen, de Aarde bekijken vanuit het heelal, het internationaal ruimtestation bezoeken, over de oppervlakte van Mars vliegen, de ringen van Saturnus benaderen...  En waarom daar stoppen? Durft u verder gaan dan de Melkweg? Bent u klaar voor de exploratie van de uiterste grenzen van het universum? Audio in het NL, FR, EN.

 • Meer info
  Herkenrodeabdij 4, 3511 Hasselt

  De Abdijsite Herkenrode, dat is een boeiend verleden in een prachtige omgeving. De oude hoevegebouwen van de abdij Herkenrode en de omliggende 100 hectare natuurgebied vormen een domein waar heel wat te beleven valt. Omdat de site nog volop in heropbouw is, ontdek je er elke keer iets nieuws.
  De abdij van Herkenrode kent een rijke geschiedenis die begint in 1179 in het centrum van het graafschap Loon. In 1217 wordt Herkenrode de eerste vrouwenabdij van de cisterciënzerorde in de Nederlanden. De adellijke dames die de abdij eeuwenlang besturen, drukken hun stempel op de regio. De abdij groeit uit tot een druk bezocht bedevaartsoord. Tot de Franse revolutie kent de abdij afwisselend periodes van gewelddadig verval en enorme bloei. In 1796 moeten de zusters noodgedwongen vertrekken. Na 1820 verdwijnen door brand en afbraak ook de abdijkerk, de kloostergang en een groot deel van de oorspronkelijke kloostergebouwen.

  De nog bestaande hoevegebouwen van de abdij en de zowat 100 hectare natuurgebied rond de site worden nu met respect voor het verleden gerestaureerd en herbestemd.

  Beleef 600 jaar vrouwen in Herkenrode
  In het belevingscentrum krijg je het verhaal van de abdij, een chronologisch parcours door de boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed. Met de audiogids ‘De abdis vertelt’ komt het verhaal helemaal tot leven. Laat je onderdompelen in het rijke verleden van deze vrouwenabdij. Beleef en exploreer!

  Laat je inspireren in de Kruiden- en Inspiratietuinen
  Het verhaal van kruiden en hoe mensen van alle tijden en culturen die tot op vandaag gebruikt hebben en gebruiken, dat vind je in de inspiratietuinen. De tuinen bestaan uit een hortus officinalis of leertuin en een campus officinalis of gebruiktuin. In elke tuin staan ongeveer 250 verschillende kruiden en kruidachtige planten. Een plek om altijd weer naar terug te keren en tot rust te komen.

  Wandel en fiets in de natuur
  De Abdijsite Herkenrode bevindt zich in een bijzonder natuurgebied. De natuurlijke historische context wordt hersteld, zodat zowel streekeigen als historische fauna en flora hier opnieuw hun plekje vinden. Op de site vertrekken vier uitgestippelde natuurwandelingen. Een tiental bakens langs de wandelingen vertellen je meer over de (verborgen) fauna en flora, over natuurbeheer en over de abdij. Veel wandelplezier!
  De abdijsite is ook het ideale vertrekpunt voor een prachtige fietstocht in De Wijers, een uniek natuurgebied met 1175 vijvers. Of maak een culturele fietstocht langs de schatten van Herkenrode. De fietsbrochures zijn te koop in het bezoekersonthaal.

  Shop & bezoekersonthaal
  In de shop in het koetshuis kan je terecht voor boeken, abdijproducten, leuke kruidengeschenken en het heerlijke abdijbier van Herkenrode. Neem even de tijd en geniet er op het terras van een Herkenrode Tripel of Herkenrode Bruin. Het bezoekersonthaal is een erkend fietscafé en dus het ideale rustpunt in een fietstocht rond Hasselt.

  De Paardenstallen
  In maart 2015 opende horecazaak De Paardenstallen de deuren. Een lekkere hap of een koffietje of abdijbier in deze selfservicezaak, maakt een hele dag ontspannen op Abdijsite Herkenrode mogelijk.

  Wie al een tijdje niet meer langskwam op Abdijsite Herkenrode, zal zijn ogen uitkijken. De site onderging de laatste maanden immers een ware metamorfose.

  Deze reportage werd gemaakt in opdracht van Herita en geproduceerd door SmallFace, met luchtbeelden van Colibright.

 • Meer info
  Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen

  Kom wandelen op de plek waar tot 1987 de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide. Vandaag de dag ziet het landschap er helemaal anders uit en kan je hier genieten van een verrassend landschap van 'bergen en meren' met spectaculaire panorama's. Laat je in Connecterra verrassen door een bijzonder stukje natuur in Vlaanderen.

  Connecterra verken je te voet. Download gratis de Connecterra-app als virtuele gids of ga op pad met een Ranger. Je kan verder ook de schachtbok beklimmen en het 'Erfgoedpanorama' bekijken, een fototentoonstelling over de vroegere steenkoolmijn van Eisden.

  In het Connecterra Café geniet je op een unieke plek van een verfrissend drankje terwijl de kinderen zich uitleven in de ’Speelput’, een ruime speeltuin met speeltuigen voor zowel kleine als grotere kinderen.

   

 • Meer info
  Zeedijk 261, 8370 Blankenberge

  Indrukwekkende simulaties, speciale effecten, projecties en boeiende informatie brengen je oog in oog met genadeloze superstormen, tornado’s, orkanen en overstromingen...Van hun ontstaan tot de gevolgen voor omgeving en ecosysteem.

  Een avontuurlijke ontdekking waarbij alle zintuigen geprikkeld worden…want STORMS mag je in de ruimste zin van het woord interpreteren.
  Je ondervindt het letterlijk aan den lijve, via verrassende simulaties, projecties, speciale effecten en onverwachte situaties waarin je als argeloze bezoeker terecht komt!
  Edutainment ten top!

  Nieuw

  Hurricane simulator

  Beleef één van de krachtigste natuurfenomenen op aarde in de nieuwste Hurricane Simulator binnen de Storms expo op de Belgium Pier. Zie, voel en begeef jezelf in het midden van een orkaan met een windsnelheid tot 140 km per uur. Beleef het 350 meter in de Noordzee !

  Interactieve wereld - klimaatkaart

  Terwijl jij geniet van een warme zomerdag aan de Belgische kust is er ergens in een andere plaats op onze aardbol misschien wel een overstroming of extreme vrieskou gesitueerd. Maak het “LIVE” mee met de grote interactieve wereldkaart die je wegwijs maakt naar het klimaat op diverse andere plaatsen ter wereld.