Ga op ontdekking!
 • Meer info
  Begijnhofstraat 2, 8500 Kortrijk

  Het begijnhof van Kortrijk werd in de 13e eeuw gesticht door Johanna van Constantinopel en is één van de belangrijkste historische sites in de binnenstad. In 1998 beklemtoonde de erkenning door Unesco dat de begijnhoven uitzonderlijke getuigen zijn van een culturele traditie. Een traditie die tijdens de middeleeuwen door onafhankelijke religieuze vrouwen werd ontwikkeld in Noord-West-Europa.

  Dit beeld van begijnen als sterke religieuze vrouwen staat centraal in het nieuwe belevingscentrum, dat sinds juli 2014 onderdak vindt in de Sint-Annazaal. De bezoeker wordt er ondergedompeld in de mystieke wereld van het begijnenwezen. Je beleeft er ook de Kortrijkse begijnhofgeschiedenis op een dynamische en interactieve manier. Naast de Sint-Annazaal bestaat de site uit een veertigtal huisjes en de Sint-Mattheuskapel. Sinds 2016 kan je ook een bezoek brengen aan een kijkwoning en genieten van een drankje in het koffiehuis.

 • Meer info
  Hopmarkt 51, 9300 Aalst

  Oilsjt, de ajuinenstad maar ook dé carnavalsstad.
  Hier loop je 365 dagen tussen gebouwen en historische helden zoals Daens, Boon en Martens en ontdek je verhalen even boeiend als de rokken van de 'voil jeanetten'.

  Vanaf begin april ontvangt Toerisme Aalst haar bezoekers 7/7 in hun prachtig nieuw gebouw op de Hopmarkt. De ideale uitvalsbasis voor toeristen om Aalst te ontdekken, maar ook een must voor alle Aalstenaars om eens te bezoeken.

   

  360° cinema
  Dé blikvanger in ons infokantoor is de 360° koker. Je stapt binnen in een mini-cinemazaal waar je in 8 minuten het allerbeste van Aalst en haar deelgemeenten te zien krijgt. Een unieke ervaring!

   

 • Meer info
  Druivenstraat 18, 2300 Turnhout

  Speelkaartenfiguren, begijnen en een hert. Zij bepalen de wetten in de Turnhoutse stedelijke musea . Alle drie zijn ze getuigen van de ontwikkeling van de stad. Ontdek de evolutie van de speelkaartenfabricage en het ongekende gebruik van deze wonderlijke kaarten in het Museum van de Speelkaart. Dompel je onder in het leven van straffe begijnen van weleer in het Begijnhofmuseum.  En laat historische personages je de geschiedenis en de eigenheid van de Antwerpse Kempen influisteren  in het Taxandriamuseum. Bezoek de musea al wandelend door de stad en geniet bovendien van het rustieke begijnhof dat terecht het label UNESCO-Werelderfgoed draagt!

  Info over het programma van elke locatie: www.begijnhofmuseum.be,  www.speelkaartenmuseum.be en www.taxandriamuseum.be.

   Ook in Turnhout: Historische Drukkerij, Meduceum en Natuurpunt Museum

 • Meer info
  Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke (Koksijde)

  Het NAVIGO-museum nodigt jong en oud uit op een historische wandeling door de Vlaamse zee- en kustvisserij. Maak kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche Ijslandvaarders en de garnaalvissers te paard., een unieke levende traditie in Oostduinkerke. De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee. Wist je dat je in het museum zelf een Morse-bericht kunt verzenden of een (bijna) echte storm beleven? Het kustvissersvaartuig OD.1 Martha pronkt fier boven de sfeervolle aquaria, garant voor een fascinerende ontmoeting met verrassende Noordzeebewoners. Het museumbezoek kan besloten worden in het museumcafé "Estaminet in de Peerdevisscher".

 • Meer info
  Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen

  Het enige Nationaal Park in Vlaanderen strekt zich uit over de Limburgse gemeenten Dilsen-Stokkem, Zutendaal, Maasmechelen, Lanaken, Genk en As. Met zijn 5700 hectare puur natuur staat het Nationaal Park garant voor dagenlang ontdekkingsplezier. Je vindt er paarse heidevlakten, bossen, hoge toppen met prachtige vergezichten, zeldzame planten en dieren. Het beheer van deze natuurlijke schat is in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos.

  Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen: wandelen, fietsen, ruiteren... of gewoon zorgeloos te genieten van al dit moois. Het Nationaal Park Hoge Kempen ontdek je best via één van de zes toegangspoorten: Lieteberg in Zutendaal, Kattevennen in Genk, Pietersheim in Lanaken, Station As in As en Mechelse Heide en Connecterra in Maasmechelen. Je vindt hier telkens een bezoekersonthaal, parking, horeca en bijkomende attracties. Elke toegangspoort is opgebouwd rond een ander thema en geeft je telkens een andere kijk op het Nationaal Park.
  Zo krijg je 1 Nationaal Park, 6 keer anders!

 • Meer info
  Onder den Toren geen nummer, 2800 Mechelen

  In 1452 start de bouw van dit imposante Mechelse monument door de architectenfamilie Keldermans. Tijden veranderen en er komt altijd wel wat tussen: daardoor wordt de toren nooit voltooid. Toch schopt de 97 meter hoge toren het tot symbool bij uitstek van Mechelen.

  De Sint- Romboutstoren is erkend als werelderfgoed door UNESCO. Vroeger werden hier de belangrijkste stadsdocumenten bewaard. De versterkte toren deed ook dienst als belfort: je kon de vijand van ver zien aankomen. De klokken in de toren waren bedoeld om de tijd aan te geven én om alarm te slaan bij gevaar.

  Op naar de skywalk
  Je kunt de toren bezoeken. Je ontdekt er zes kamers die elk een eigen functie hebben. In de toren kan je een werkend torenuurwerk en twee beiaarden van dichtbij bewonderen. Uniek in Europa! Op de skywalk heb je een weids uitzicht op de Grote Markt, de stad en de omgeving. Geniet van deze verdiende beloning voor je inspanning.

  De beiaard
  Volgens de legende komen de Mechelaars altijd en overal te laat, op 'het Mechels uur'. Sorry! Daarom hangen ze in de achttiende eeuw aan de vier zijden van de Sint-Romboutstoren het grootste torenuurwerk ter wereld. De gigantische wijzerplaten waren groter dan die van de Big Ben in Londen. Ze gaven enkel het uur aan. Om de minuten te weten, luisterden we naar de beiaard.

  En dat doen we nog altijd. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de beiaard speelt om het kwartier melodieën. Uniek in Mechelen is de slag tussen de kwartieren in, om de zeven en een half minuten. Dat is het 'Mechels halfke'. De oudste nog bestaande klokken dateren uit de zeventiende eeuw. In 1981 is de toren ingrijpend gerestaureerd. Toen kwam er ook een nieuwe beiaard. Elke week zijn er verschillende beiaardconcerten en om de vijf jaar houdt de beiaardschool de internationale beiaardwedstrijd Koningin Fabiola.

  Maneblussers
  Wist je dat... Mechelaars ook wel eens Maneblussers genoemd worden? 

  Slechtvalken
  Sinds enkele jaren huizen er opnieuw slechtvalken in de Sint-Romboutstoren.

  dagelijks van 13u tot 18u, laatste bezoek om 16u30
  zaterdag van 10u tot 18 u, laatste bezoek om 16u30

  www.visitmechelen.be

 • Meer info
  Grote Markt 1, 3290 Diest

  Begijnhof 'Besloten Hof, Comt in mynen hof, mynen suster bruyt

  Het begijnhof van Diest werd in 1253 gesticht door Arnold IV, Heer van Diest. Het is één van de 13 Vlaamse begijnhoven ingeschreven op de lijst van het werelderfgoed. Dit typisch stadsbegijnhof heeft één van de mooiste toegangspoorten in Rubensiaanse barok uit 1671. Hier voelt u meteen de sfeer van sereniteit, harmonie en het besloten karakter van het Middeleeuwse begijnenleven aan. De meeste huizen dateren van de 17de en 18de eeuw. De Sint-Catharinakerk is één van de typische begijnhofkerken uit de 13de en 14de eeuw. 

 • Meer info
  Dienst Toerisme, Stadhuis - Grote Markt , 9200 Dendermonde

  Dendermonde, de Ros Beiaardstad

  www.toerismedendermonde.be

  Dendermonde, dat is de charme van een kleine stad gecombineerd met een verrassend veelzijdig aanbod.

  4 x Werelderfgoed (belfort, begijnhof, Ros Beiaard en Gildereuzen)Wandelen en fietsen langs Dender en ScheldeJazz, musea, militair en religieus erfgoedShopping, recreatie, horeca en evenementen

  Ontdek dit en veel meer in het nieuwe toeristische bezoekerscentrum in het Stadhuis!