Ga op ontdekking!
 • Meer info
  Kruineikestraat 5a, 3150 Tildonk

  In het voormalige Ursulinenklooster in Tildonk beschrijven twaalf persoonlijke verhalen, foto’s en voorwerpen het dagelijkse leven in Vlaams-Brabant tijdens de Eerste Wereldoorlog. Verwacht een boeiende, interactieve ervaring.

 • Meer info
  Sint-Maartensplein 15b, 8680 Koekelare

  In het hart van de gemeente Koekelare bevindt zich een unieke gerestaureerde brouwerijsite, waar zowel het Käthe Kollwitz Museum als het Fransmansmuseum hun onderkomen vinden. De ideale uitvalsbasis om Koekelare te ontdekken!

  In het Käthe Kollwitz Museum kom je meer te weten over Peter, een jonge Duitse WOI-frontsoldaat die op de dag van zijn aankomst in Diksmuide sneuvelt. Zijn moeder Käthe maakt, om haar verdriet te verwerken, twee beelden van treurende ouders (‘Het Treurend Ouderpaar’), een meesterwerk dat nu in op de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo staat.

  Uiteraard is er ook een unieke verzameling kunstwerken van deze expressionistische Duitse kunstenares terug te vinden. Bovendien zijn er op de eerste verdieping een dertigtal extra werken van Käthe Kollwitz tentoongesteld die haar rol belichten als sterke vrouw voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.

  Maak kennis met Käthe Kollwitz, haar zoon en haar werk!

  Het vernieuwde Fransmansmuseum (open vanaf 7 maart 2017) brengt ode aan de duizenden mannen en vrouwen uit Vlaanderen die tot in de jaren 1960 naar Noord-Frankrijk trokken om er te werken. Ze kwamen vooral terecht in de suikerbietenteelt: van wieden in het voorjaar, tot rooien in de herfst.

  Stap mee in het voetspoor van de Fransmans, van het dorpscafé waar ze hun contract versierden, hun lange reis te voet, met de fiets of de trein, tot op de Franse velden. De Fransmans waren vaak maandenlang van huis, met één doel voor ogen: weg uit de armoede.

  Het vernieuwde museum pakt uit met sterke foto’s en verbluffende verhalen. Voor kinderen is er de speurtocht met Louis: een ‘jong manneke’, dat met zijn ouders meeging op campagne, ‘dwars door ‘t Franse’.

 • Meer info
  Moorseelsesteenweg 2, 8800 Rumbeke (Roeselare)

  Unieke tentoonstelling over koning-soldaat Albert I en de Grote Oorlog -Streven voor Vrede. We bieden je een kijk op nooit eerder geëxposeerde foto's en beeldmateriaal alsook een blik op intieme familiemomenten en ontmoetingen met vrienden.

  Daarna zoemt de tentoonstelling in op de vredespogingen die Albert I en anderen tijdens WO I ondernomen hebben. Daar komt ook het leven van Albert en Elisabeth in deze periode aan bod. Een reconstructie van het salon, een film en tal van persoonlijke objecten van het koninklijk paar laten je kennis maken met het alledaagse leven van het koppel op dat moment.

  De tentoonstelling is opgesteld in het schilderachtige kasteel van Rumbeke, het oudste renaissancekasteel van België. Na het bezoek kan je ook nog een wandeling maken in het  "Sterrebos".

 • Meer info
  Grote Markt 29, 8630 Veurne

  De Groote Oorlog was, zoals alle oorlogen, wreed en ging gepaard met veel bloedvergieten. Het gloednieuwe belevingscentrum ‘Vrij Vaderland’, in het historische Stads- en Landshuis van Veurne, focust echter niet op het slagveld, maar op het kleine laatste stukje vrij België dat toen overbleef, de zogenaamde Belgische Sector. Van hieruit slaagde Albert I, koning der Belgen, erin stand te houden tegen de Duitse bezetter. We beleven het verhaal achter het front, het dagelijkse leven in dit laatste stukje onbezet gebied en zien een ware smeltkroes van mensen samen, multiculturaliteit avant la lettre. Veurne en omstreken werden plots bevolkt door soldaten van over het hele land, en uit vreemde continenten, maar ook door vluchtelingen, dokters en verpleegsters. ‘Vrij Vaderland’ brengt dit verhaal in een sfeervolle scenografie met zowel moderne media als traditionele tentoonstellingstechnieken.

 • Meer info
  Kustweg 2, 8620 Nieuwpoort

  1914. De wereld is in oorlog. De vlakte rond de IJzer staat onder water. Een zinloze loopgravenoorlog is begonnen.

  ‘Westfront Nieuwpoort’ toont u het volledige verhaal van de onderwaterzetting van de poldervlakte: de inundatie waardoor de Duitse invasie voor Nieuwpoort tot staan werd gebracht en de stellingenoorlog begon. Vanaf oktober 1914 werd Nieuwpoort daarmee de eerste stad op de grillige frontlijn tussen de Noordzee en Zwitserland. 

  Dit is een verhaal over de kracht van het zeewater en het slim dirigeren van de sluizen en sassen.

  De uitgelezen plaats om het verhaal van de onderwaterzetting te vertellen is het Koning Albert I-monument aan de rand van het Sluizencomplex ‘De Ganzepoot’. Onder het monument heeft Nieuwpoort een eigentijds en interactief bezoekerscentrum gebouwd. Een hoogtepunt bij het bezoek is de projectie op een scherm van 32 bij 4 meter, van het tot leven gewekte IJzerpanorama, een schilderij van 115 meter lang en 14 meter hoog, geschilderd door Alfred Bastien. Boven op het Koning Albert I-monument krijgt u een uitzicht over de toen onder water gezette polders, en een fantastisch panorama over de kust en het hinterland.

 • Meer info
  Gasthuisstraat 43, 8970 Poperinge
  Het Oude Huis

  Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt Poperinge deel uit van het kleine stukje onbezet België. Weg van het krijgsrumoer van de Ieperse frontstreek, groeit de stad uit tot het zenuwcentrum van de Britse sector.

  Midden in die drukke stad openen de aalmoezeniers Neville Talbot en Philip "Tubby" Clayton in december 1915 een Clubhuis. Zonder onderscheid van rang kunnen soldaten er drie jaar lang terecht voor een zeldzaam moment van rust en ontspanning. Vandaag is de plek, net als toen, een vredige halte langs het parcours van de "Grote Oorlog" in de Westhoek.

  Een levend museum

  Een bezoek aan Talbot House begint gewoonlijk in de oude hopschuur van het huis die tijdens de oorlog omgevormd werd tot een concertzaal. De permanente tentoonstelling over het leven achter het front op het gelijkvloers van dat gebouw leunt het dichtste aan bij wat je van een normaal museum zou verwachten. De expositie is uitgewerkt als een plakboek van verschillende personages die gedurende de oorlog in de buurt van Poperinge terecht kwamen. Je leert er onder andere waarom deze stad tijdens de oorlog "Little Paris" werd genoemd, hoe het kampleven van de soldaten er aan toe ging en hoe ze er de moraal hoog hielden.

  Op de eerste verdieping van de concertzaal kan je vervolgens zelf ervaren hoe het moet geweest zijn om er als soldaat tijdens de oorlog een optredentje van de "Happy Hoppers" bij te wonen. Daarna brengt je bezoek je naar de netjes onderhouden tuin van Talbot House, waarlangs je ook het huis kan bereiken. "The Old House" wordt nog dagelijks gebruikt. Je leert er niet enkel iets bij over het oorlogsverleden van het pand, je kan er ook een praatje slaan met de Britse huisbewaarder(s), in de kantine op de authentieke piano spelen, tot rust komen met een kopje thee of zelfs gewoon de nacht doorbrengen in één van de gastenkamers. Net dat maakt Talbot House zo speciaal. Het is niet zomaar een museum. Het is nog steeds dezelfde "Every Man’s Club" als een eeuw geleden.

 • Meer info
  IJzerdijk 49, 8600 Diksmuide

  ‘Aan de IJzer’ is een Europese Vredessite met de Paxpoort, de IJzercrypte en de IJzertoren, waarin  het ‘Museum aan de IJzer’ met zijn 22 verdiepingen het beklijvende verhaal  brengt van  de Belgisch-Duitse confrontatie tijdens de Eerste Wereldoorlog enerzijds en van de Vlaamse ontvoogding anderzijds.

  Onder het motto ‘Wat rest van het leven? Wat blijft van het land?’ legt het volledig vernieuwde ‘Museum aan de IJzer’ dat in februari 2014 de deuren opende, de klemtoon op de vredesgedachte. 

  Uniek panorama over de hele frontstreek!
  Vanuit de panoramazaal of vanop het dakterras, 84 meter hoog boven de ‘Vlaamse Velden’  heb je uniek uitzicht over de hele frontstreek van Nieuwpoort tot Passendale, Ieper, Poperinge en Ploegsteert.  

 • Meer info
  Grote Markt 34, 8900 Ieper

  Het In Flanders Fields Museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog. De focus ligt op de menselijke ervaring in de oorlog. Op verschillende plaatsen in het museum wordt op indringende wijze een persoonlijk verhaal verteld. Naast het persoonlijk verhaal staat het landschap als getuigen van WO I centraal. In het museumparcours wordt daarom ook een bezoek aan het belfort mogelijk gemaakt. IFFM is een belevingsmuseum dat bezoekers met verschillende interesses kan boeien.

  Jaarlijks organiseert het museum ook enkele grote tijdelijke tentoonstellingen. Nog tot 26 maart '17 loopt de tentoonstelling 'De Geschreven Oorlog'. Tussen 3 juni en 31 december '17 kan u de tentoonstelling 'Total War in Flanders' bezoeken. We vertellen enerzijds het verhaal van de Derde Slag bij Ieper en de Mijnenslag. Anderzijds tonen we deze verbeeldingtartende oorlog aan de hand van de indrukwekkende foto's van de Australische fotograaf Frank Hurley en zijn collega Hubert Wilkins. 

   

 • Meer info
  Koestraat 63, 8940 Wervik

  1 museum, 2 tentoonstellingen

  Permanente tentoonstelling:

  Roken, snuiven en kauwen in woord en beeld - een mysterieuze reis doorheen vier eeuwen tabaksgeschiedenis

  Het was Columbus die de indianen het magische bruine kruid in brand zag steken. Daarna vond tabak zijn weg naar Europa, niet alleen als genotsmiddel maar ook als medicijn. De Wervikse regio werd in de 20ste eeuw het centrum van de tabaksteelt in België. Wie kent niet de vermaarde ‘Wervikschen toebak’? In het museum leer je hoe de tabak de wereld veroverde. Je krijgt er de meest merkwaardige voorwerpen te zien om te roken en vuur te maken. Maar ook vergeten vormen van tabaksgebruik als snuiven en 'chiquen' komen aan bod. Spannende smokkelverhalen kruiden je bezoek en brengen je terug naar de tijd van blauwers, grenzen en douaniers. Bij het zien van onze fraaie verzameling tabaksreclameborden van verdwenen sigarettenmerken word je misschien wel wat nostalgisch... En je krijgt een beeld van de uitdovende tabaksteelt in de Wervikse regio die langzaam maar zeker folklore wordt. Uiteraard is er ook ruime aandacht voor de gevaren van tabak met educatieve paketten en workshops. Kortom, een boeiende en leerrijke ervaring dankzij de uiteenlopende invalshoeken!

  Thematentoonstelling (2014-2018):

  Tabak & Oorlog: “A shared smoke: a way of connecting in a disconnected world”

  Vele jongens overleefden vier jaar strijd in de loopgraven maar keerden als zware ‘paffers’ huiswaarts. Hoe wist de sigaret in geen tijd ‘a soldier’s friend’ te worden in barre oorlogstijden? Een antwoord op deze en nog veel meer vragen, krijg je ongetwijfeld tijdens een bezoek aan de vernieuwde expozalen van het museum. De uitgebreide collectie unieke tabaksvoorwerpen en militaria werpt een indringende blik op de niet te onderschatten rol van tabak tijdens de oorlogsjaren.

 • Meer info
  Jubelpark 3, 1000 Brussel

  Van het middeleeuwse harnas tot het F-16 jachtvliegtuig: het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis toont 12 eeuwen militaire geschiedenis via een groot aantal uniformen, wapens en zware gevechtsuitrustingen en bovendien meer dan 130 vliegtuigen in de Luchtvaarthal. De terrassen op het hoogste punt van het Jubelpark bieden een prachtig panoramisch uitzicht over Brussel. Tijdelijke tentoonstellingen over verschillende thema's.

  Een nieuwe permanente opstelling Antarctica sinds lente 2016 !