Ga op ontdekking!

Achter de schermen bij Toerisme Mechelen...

Wist je dat Mechelen een belangrijke politieke en economische rol speelde in de Bourgondische periode? Veel historische gebouwen getuigen hiervan. Hou je vast, want de lijst is lang: de Sint-Romboutskathedraal, de voormalige paleizen van Margareta van Oostenrijk en Margareta van York, het paleis van de Grote Raad... Je kan ze bezoeken met een gids, maar daarnaast kan je in Mechelen ook terecht voor veel andere leuke uitstappen waarvan je het bestaan misschien nog niet wist…

Wij gingen een kijkje nemen op het kantoor voor Toerisme en Uit in Mechelen waar we kennismaakten met Hilde Cortebeeck. "Ik ben gek op mijn job en onze stad,” zegt ze. “Toeristen komen bij ons informatie vragen die ze nog niet online vonden of toch liever op papier hebben zoals stadsplannetjes, uitgestippelde stadswandelingen. Om beurten zitten wij ook in onze Sint-Romboutstoren om de toeristen naar boven toe te laten en alle info te verschaffen!” Benieuwd naar haar 10 favoriete toeristische trekpleisters die je misschien nog niet kende?

1. Mijn absolute favoriet is onze Sint-Romboutstoren
Onze toren is 97.5 meter hoog en telt 538 treden omhoog en evenveel terug naar beneden.  Hij is UNESCO Werelderfgoed en is dus een beschermd monument.  Onderweg naar boven heb je 5 torenkamers waarin je onder andere de klokken van de 2 beiaards kan zien maar ook de beiaardkamer waarin ze de klokken bespelen.  Bovenop de Skywalk kan je tot aan het Atomium in Brussel kijken, en tot het Mas in Antwerpen. 

2) Dijlepad
Langsheen, of beter gezegd over een stuk van de binnendijle, loopt het Dijlepad.  Het houten pad dat gelijk loopt met het water geeft je meteen een gevoel  van rust middenin de stad.  Van aan de Kruidtuin tot aan de Vismarkt wandel je langs de mooie vernieuwde achtergevels van de oude huizen, samen met de eendjes. Met wat geluk kom je het bootje nog tegen onderweg.

3) Vrijbroekpark
In het Vrijbroekpark net aan de rand van de stad kan je herademen na een dagje vertoeven in de drukke binnenstad.  Er is een echte verkeerstuin voor de kleinere fietsertjes, verschillende sportvelden en je kan er naar hartenlust wandelen in de grote bloementuinen.  De rozentuin is tot ver buiten onze grenzen bekend!  Er is uiteraard ook een grote speeltuin.  Wist je trouwens dat hier in dit park de Barak van Bartel staat?

4) Het Grote Begijnhof
Het Grote Begijnhof is een doolhof aan kleine, gezellige straatjes.  Er is zeer weinig verkeer en daarom is het daar ook heel rustig om te wandelen. Het is geen typisch begijnhof zoals je het kent van elders.  Doordat het ook op de lijst staat van UNESCO werelderfgoed is er aan de huizen haast niets veranderd.   En dit begijnhof heeft ook nog altijd zijn brouwerij die nog steeds werkzaam is!
Let wel!  De mensen die hier wonen vinden het niet zo fijn dat je door de ramen binnenkijkt of zomaar overal binnenloopt in de tuinen.

5) De Nekker
In Sport- en recreatiepark De Nekker kan je terecht bij mooi weer of bij minder mooi weer. 
Tijdens de zomermaanden kan je aan het zandstrand spelen en in de zwemvijvers terecht voor een frisse duik.  Die duik kan je ook nemen in het binnenzwembad tijdens de minder mooie dagen.  De binnenspeeltuin is voor de jongsten, en voor diegenen die niet meer in de speeltuin mogen is er buiten de skateramp.  Je kan er ook gaan voetballen, lopen, tennissen, en nog veel meer!  En je honger kan je stillen in de cafetaria.

6) Het Mechels Broek
Naast het Nekkerpark ligt het Mechels Broek, een prachtig natuurgebied naast de Dijle.  In het bezoekerscentrum in Muizen kan je voor kinderen speurtochten uitlenen of tijdens vakanties deelnemen aan activiteiten.  Op andere dagen kan je van hieruit vertrekken voor verschillende wandeltochten. Op een 700 m van het bezoekerscentrum vind je een uitkijktoren.   Van hieruit kan je de Sint-Romboutstoren zien staan, maar heb je ook een prachtig zicht op het Nekkerpark en grote weiden met Gallowayrunderen en prachtige vogels.

7) Planckendael
Dierenpark Planckendael is vooral bekend geworden door zijn vele ooievaars.  Wij hebben al jaren een abonnement en gaan soms maar even uitwaaien na een drukke dag op school.  Op één dag wandel je door alle continenten.  Van Afrika tot in Amerika!  Bij de olifanten en de giraffen werden al verschillende kleintjes geboren, maar ook de zebra’s, de stokstaartjes, de neushoorns en de prachtige papegaaien zijn absoluut de moeite waard!  En uiteraard hoort een stop in de kinderboerderij er ook bij.  En als je op tijd komt mag je zelfs de pinguïns eten geven!

8) Technopolis
Vraag je je soms af hoe het zou zijn als je piloot was?  Of hoe het voelt om te wandelen op de maan? Ben je een wetenschapper in de dop?  Wil je graag eens in een labo proefjes uitvoeren?  Of kom je graag te weten hoe het menselijk lichaam werkt of hoe wolken worden gevormd?  Dan moet je hier zijn!  En het leuke is:  je mag écht overal aankomen!
Waar is dat?  In Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie.

9) Mechelen Kinderstad
Mechelen is de stad van en voor de kinderen en dus houden wij van spelen.  En liefst van al buiten.  Daarom zijn in onze stad 5 speelbossen en 69 speelpleintjes verstopt voor kleine kinderen en voor minder kleine kinderen. Die gaan van de 5 spelprikkels in de binnenstad, tot hele kleine hoekjes met een paar speeltoestellen tot grotere speeltuinen net over de Dijle.  Zo is er bijvoorbeeld  het Skatepark aan het Douaneplein voor de stoere tieners, en voor de avonturiers is er een klimmuur in het Caputsteenpark.  Een lijstje van de parken vind je op www.visitmechelen.be

10) Wintertuin
Een laatste plekje ligt niet in centrum Mechelen maar in Onze-Lieve-Vrouw-Waver.  Deze Art Nouveau Wintertuin behoorde ooit tot een internaat van de zusters Ursulinen.  Nu zijn de zuster allemaal in het klooster naast de school woonachtig.  De koepel met prachtige kleuren zit nu vast een school waar ze nog steeds netjes en streng in uniform lopen en waar je elk moment verwacht Harry Potter voorbij zien te vliegen.  Het ganse gebouw is beschermd intussen en de architect van de Wintertuin hebben ze nooit gevonden. Weetje: de wintertuin is ooit in zijn geheel van plaats verhuisd.  Hoe ze dat deden?  Dat moet je daar maar eens gaan bekijken!

Als extra tip wil ik graag nog meegeven dat je gerust langer dan één dag in Mechelen kan blijven.  Gezinnen met kinderen worden extra verwend in Mechelen Kinderstad!
Ooit al eens willen slapen in een kerk?  Of met zicht op de Brusselse Poort, de Leuvense Vaart en vlak bij het Vrijbroekpark?  Of liever in het kleinste hotel van de stad vlak aan de Hanswijkbasiliek? 

Neem gerust een kijkje op www.visitmechelen.be/gezinnen !