Ga op ontdekking!

Riebedebie met Kelly Deriemaeker in haar Westhoek

Kelly Deriemaeker (36) kennen we als journaliste bij De Standaard Magazine en verschillende andere magazines, maar daarnaast blogt ze al jaren op Tales From The Crib. Daar deelt ze niet alleen persoonlijke verhalen over haar leven, maar vertegenwoordigt ze ook graag tips over wat er te beleven valt in haar streek rond Ieper. “Ik woon hier zo graag,” verklapt ze ons. “In de Westhoek is niet gigantisch veel te beleven, maar na een jarenlange zoektocht ben ik erin geslaagd om een heel lijstje met leuke uitstappen te verzamelen.” Benieuwd naar haar favoriete toeristische trekpleisters? 

1. Bezoekerscentrum Jules Destrooper
Een leuke plek die ik pas vorige zomer ontdekt heb. Als bezoeker word je er ondergedompeld in de rijke geschiedenis van de beroemde Jules Destrooper koekjes, maar je krijgt er ook heel wat uitleg en interessante weetjes over dit streekproduct. Aan het einde van je bezoek staat er een heerlijke degustatie op je te wachten waar je werkelijk alle koekjes mag proeven en helemaal löss kan gaan. Ik vind dit bezoekerscentrum een echte aanrader, terwijl heel veel mensen niet eens weten dat dit bestaat. Dus…als je niet weet wat te doen op een regenachtige dag, ga eens langs bij Jules Destrooper! 
Meer info: www.jules-destrooper.com

2. Dierenpark De Zonnegloed
Als er één dierenpark is waar je eens naartoe moet gaan, dan is het dit wel. Hier zitten meer dan 100 diersoorten in hun natuurlijke omgeving en dat is zo mooi om te zien. Het park wordt uitgebaat door een man die circusberen redt en dieren die het moeilijk hebben een plek geeft. Bovendien ligt het park in een prachtig stuk natuur waar het leuk is om te wandelen, waar kinderen kunnen ravotten en waar je kan genieten van een lekkere pannenkoek op het terras. Voor mij is de Zonnegloed een sympathiek park waar het heel fijn vertoeven is en waar een mooi verhaal aan vasthangt.
Meer info: www.dezonnegloed.be

3. Commandobunker onder de Kemmelberg 
Nog zo’n geheim plekje waar ik mensen die mijn streek komen bezoeken graag naartoe stuur. Sinds ik zelf kinderen heb, ben ik er nog niet geweest maar ik stapte er vroeger wel geregeld binnen. Wanneer je dit museum bezoekt, geloof je je ogen niet en lijkt het alsof je in een filmdecor bent terechtgekomen. Alles is er in zijn oorspronkelijke staat en werd perfect bewaard. Aan de hand van foto’s, filmbeelden, objecten zoals oude bakelieten telefoons, uniformen, … dompelt deze bunker je opnieuw onder in de oorlog. Ik weet niet of er nog plekken zijn in Vlaanderen waar je zoiets kan zien en beleven.
Meer info: www.klm-mra.be

4. Provinciaal bezoekerscentrum Palingbeek
In dit 250 ha grote natuurdomein kom ik al van kinds af aan. Toch heb ik het gevoel dat ik het nog altijd niet helemaal gezien heb omdat het er zo groot is! Het is de plaats in de streek waar je naartoe trekt als het gesneeuwd heeft om van een berg te sleeën of waar je gaat wandelen bij de eerste zonnestralen. Ik plantte hier als kind mijn eerste boom en ondertussen plantten we hier ook de geboorteboom van mijn zoontje Dexter. Deze plek haalt zoveel herinneringen op. Er hangt zoveel vast aan deze plek en ik kom er nog altijd even graag als vroeger. En ik heb de indruk dat steeds meer mensen uit de streek hun weg vinden naar dit domein. Maar goed ook, want onlangs is er een leuk bezoekerscentrum geopend waar je informatie kan krijgen en leuke activiteiten kan doen. Een aanrader van jewelste in onze streek! 
Meer info: www.west-vlaanderen.be


5. In Flanders Fields Museum
Het ‘In Flanders Fields Museum’ brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog en ligt maar op 5 minuten wandelen van mijn deur. Als Ieperling mag ik er altijd gratis binnen, dus het gebeurt dat ik op een doordeweekse woensdagnamiddag door de stad loop en er gewoon even binnenspring met mijn zoontje. Elke keer opnieuw is hij verwonderd, dus het museum is zeker ook geschikt om te bezoeken met kleine kinderen. Ik ben ook fan van de mooie tentoonstellingen, het is zo’n uniek museum waar ze echt hun best hebben gedaan om het verhaal van de oorlog persoonlijk te vertellen.
Meer info: www.inflandersfields.be

6. Bellewaerde
Ook al ben ik niet zo’n pretparkmens, toch hebben we de laatste jaren al elk jaar een abonnement genomen. Waarom? Omdat het maar 5 minuten rijden is en het een leuk park is om met de kindjes naartoe te trekken. Wij gaan er soms maar tegen 16u naartoe om er dan in alle rust nog twee uurtjes te genieten. Bellewaerde is niet alleen een attractiepark maar ook een mooi dierenpark. Het is zo fijn om hier het weekend af te sluiten met een lekker ijsje!
Meer info: www.bellewaerde.be

7. Kinderbrouwerij
Een verborgen plekje in onze streek is de Kinderbrouwerij, gevestigd in de oude dorpsbrouwerij St.-Joris en een plek waar jong en oud het kind in zich naar boven kunnen laten komen. Bij goed weer worden er op de koer of in de weide gezinsvoorstellingen geprogrammeerd met muziek, toneel, dans, film, … Ze maken ook eigen producties en werken aan originele, speelse ontdekkingstochtjes op en rondom de site. Op de binnenkoer kan je je kinderen ook vrij laten spelen en ravotten met zelfgemaakt speelgoed terwijl jij als ouder kan genieten van een hapje en een drankje op het terras, het is dus ook een heel fijne plek voor ouders! 
Meer info: www.kinderbrouwerij.com